Mandalina Üreticileri Birliği yöneticisi Ali Özay: Üretici kaliteyi yükseltmeli

Bu yıl mandalinanın rekoltesi iyi, kalitesi iyi, inşallah kaderi de iyi olsun. Bu da büyük ölçüde ihracata bağlı.

 

Seferihisar Mandalina Üreticileri Birliği’nin yapısından söz eder misiniz?

Mandalina Üreticileri Birliği dernekler hukukuna göre kurulmuş bir birliktir ve kooperatiflerin de üst kuruluşudur. Genel kurulu, üyeleri vardır, denetim kurulu vardır. Üretici ve tüketici arasındaki aracıyı kaldırmak, üreticinin malını değerlendirmek ve elde edilen ürünün değerinin yükseltmek hedefiyle 2013 yılında kurulmuş bir üretici birliğidir.

Kaç üyeniz var şu anda?

70 üyemiz var.

Üyelerinin toplam kapasitesi ne?

Üyelerimizin toplamına bakarsak, 1500 dekardan fazla bir tarım arazisinde yapılan bir üretim söz konusu. Yıllık tam kapasitemiz yaklaşık 6000 ton mandalinadır.

Birlik üyesi olmanın avantajları ne üretici için?

Dışarıda malınız kalmıyor. Satma derdiniz yok. Fabrika sizin. Direk ihracat yapıyoruz. Satışla ilgili problemlerinizi, birlik yönetimi profesyonel bir ekip olarak çözüyor. Geçen sene mandalina azken bile satamayan üreticiler vardı. Evvelki sene, bu seneki gibi mandalina çoktu, o zaman da alıcı bulamadığı için dökülmüştü mandalina. Birlik üyesinin böyle bir sıkıntısı yok. Bir pazara üyeymiş gibi düşünün. Ortak bir pazara üyesiniz.

Üretici tek tek tüccarlarla uğraşmak durumunda kalmıyor. Çek derdin yok, alacak verecek derdin yok. Havuz sistemimiz var. 5000 ton satıştan sonra diyelim ki 5 milyon para toplandı masraflardan sonra, herkes tonajına göre parasını alır.

Üreticiden beklentisi var mı Birliğin?

Birlik üyesi üreticiler arasında bir kalite standardı tutturmaya çalışıyoruz. Belli bir kalitenin altındaki üretimi baştan ayıklıyoruz. Birliğe almıyoruz. Başka türlü piyasada, özellikle ihracatta başarılı olmak mümkün değil. Üreticinin malına, bahçesine bakması gerek. Ürününün kalitesini yükseltmesi gerek. Bazısı bize kızıyor, Birliğe üye almıyorsunuz diye. Biz bu kalite standardında ısrarcı olmak zorundayız. Mandalinanın çap 60 milimi geçti mi satışta fiyatı 3 lira oluyor, 60 milimin altındaysa 2,20. Arada 80 kuruş var. Malın üreticiden çıkış fiyatı 80 kuruş civarında oluyor zaten.

Biz buraya girdiğimizden beri sadece Birlik olarak 1,5-2 milyon lira yatırım yaptık. Belediye’nin yaptıkları hariç. Şimdiye dek de tüccardan aşağı para ödemedik üreticiye.

Birliğin en önemli artısı pazarlama alanında o halde…

Bizim bütün büyük illerde hazır müşterilerimiz var, mandalinayı ülkenin dört yanına gönderiyoruz. Yurtdışında da Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Bosna, Romanya, Sırbistan, Rusya, Almanya, Polonya ve Ukrayna’da müşterilerimiz mevcut. Siz böyle bir pazarın içinde olmak istemez misiniz?

Ne kadarı yurtdışına gidiyor Birliğin mandalinasının?

Şu anda yarı yarıya. Hedefimiz ihracatı %70’e çıkarmak. Tabii bu bir senede olmadı. Önümüze hedef koyup adım adım ilerliyoruz.

Bu yıl için beklentileriniz ne?

Bu yıl mandalinanın rekoltesi iyi, kalitesi iyi, inşallah kaderi de iyi olsun. Bu da büyük ölçüde ihracata bağlı.

:

İlginizi çekebilir